Австралиец с много лош късмет прекара месец в либийски затвор
Австралиец с много лош късмет прекара месец в либийски затвор / снимка: sxc.hu

Преследван от лош късмет австралийски авантюрист и хуманитарен работник прекарал близо месец в либийски затвор, преди да бъде изведен от там с помощта на британски и австралийски представители, предаде Франс прес.

41-годишният Том Смитърингейл имал намерение да прекоси Сахара като част от кампания за набиране на средства за благотворителната асоциация "Старлайт". Асоциацията работи за подобряване на живота на тежко болни деца.

След като влязъл на либийска територия от Египет, австралиецът бил задържан от либийските власти и пратен в ареста на затвор в Бенгази, пише БТА. Там изкарал 28 дни, преди да бъде изведен благодарение на британската и австралийската намеса. После бил
качен на самолет от Либия за Истанбул.

Пред австралийски журналисти неудачният авантюрист разказва, че прекараните дни в затвора са били наистина трудни, защото с "тези хора (либийските милиции) човек наистина не трябва да се шегува".

През 2010 година австралиецът се опита да стане третият човек в света, достигнал сам Северния полюс, но закъса насред пътя и изстреля сигнални ракети, за да бъде евакуиран от канадската армия от ледения блок, на който се намираше.