Австралиец изпуши страници от Корана и Библията
Австралиец изпуши страници от Корана и Библията / www.sxc.hu

Австралийски преподавател по право къса страници от Корана и от Библията, после ги използва за свиване на цигари и се пита коя от двете книги гори по-добре. Това се вижда в клип, разпространен чрез Youtube малко след бурната полемика около плановете на американски пастор да изгори Корана, предаде Франс прес.

Дванайсетминутният видеозапис е озаглавен "Библията или Коранът - кое от двете гори по-добре?". Показано е как Алекс Стюарт, член на атеистичен кръжок, демонстрира по един екземпляр от Корана и от Библията, после откъсва страници от тях и ги изпушва.

Клипът, отстранен вече от сайта Youtube, е бил поместен там през почивните дни - девет години след атентатите от 11 септември. Междувременно американският пастор Тери Джоунс, лидер на малка, крайно консервативна религиозна община, в крайна сметка се отказа от намерението да изгори 200 екземпляра от свещената книга на мюсюлманите, предизвикало гневни протести, припомня БТА.

Алекс Стюарт е извикан за разговор от ръководството на Технологическия университет в австралийския щат Куинсланд, където работи, и впоследствие отстранен от длъжност. По думите на Стюарт той искал да се възползва от своето право на свобода на словото. "Видеото, естествено, беше шега", заяви той и уточни, че на записа пуши стръкчета трева, а не марихуана, добавя АФП.