Австралиец е ранен на фестивал в Памплона
Австралиец е ранен на фестивал в Памплона / netinfo

Хилядна тълпа, облечена по традиция с дрехи в бяло и червено, се събра в испанския град Памплона за първото пускане на биковете на тазгодишния фестивал Сан Фермин, предаде Франс прес.

Паметта на Свети Фермин се почита в Памплона от края на 16-и век, посочва РИА Новости. Смята се, че Фермин е живял през 5-и век и е бил първият християнски епископ на Памплона.

В първия ден от фестивала бе намушкан само един от бегачите, тичащи по традиция пред животните - австралиец по народност, който бе ранен в бедрото, съобщи АФП. Други трима се отърваха с леки изкълчвания или контузии.

Много от севилските бикове, пробягали 825-метровото трасе до арената за корида, се подхлъзваха и падаха на паважа. Мнозина бегачи също се спъваха и падаха един върху друг.

Празненствата в Памплона започнаха още вчера с традиционното "чупинасо" - малка ракета, изстреляна от кмета като сигнал за началото на деветте дни пиене и надбягвания с бикове. Организаторите на фестивала очакват над един милион посетители.

По време на бягането пред биковете в Памплона от 1911 г. досега са загинали 14 души. Последният смъртен случай е от 1995 г.

Близо две хиляди правозащитници от 30 държави протестираха вчера срещу традиционната корида по време на празника. Те участваха в крос по улиците на Памплона, съблечени по бельо.

Демонстрантите първо смятаха да тичат съвсем голи, но промениха решението си, тъй като предишния ден кметството на града обяви, че ще налага големи глоби за публично разголване, обясни представител на активистите. По време на кроса

правозащитниците скандираха лозунги срещу коридата, тореадорите и организаторите на зрелището: "Коридата не е култура, а варварство и изтезания!" и "Да живеят биковете! Долу тореадорите!".