Аудиозапис показва, че лидерът на „Ислямска държава е жив
Аудиозапис показва, че лидерът на „Ислямска държава е жив / снимка: БГНЕС

"Ислямска държава" е разпространила нов аудиозапис на Абу Бакр ал Багдади, за когото имаше слухове, че е убит при въздушен удар на САЩ, съобщи Ройтерс. В него лидерът на ислямистката групировка призовава за нападения в Саудитска Арабия и твърди, че халифатът му ще се разширява в арабския свят.

Той посочва, че "Ислямска държава" вече разпространява дейността си в Саудитска Арабия, Йемен, Египет, Либия и Алжир.

Багдади казва, че въздушните удари няма да спрат разширяването на "Ислямска държава" и че водената под американско ръководство операция срещу джихадистите "търпи поражение". Той заплашва международната коалиция, че ще бъде въвлечена в сухопътна война, предаде Франс прес, и приканва също бойците на ИД "да подпалят целия свят с вулканите на джихада".

Агенциите допълват, че автентичността на 17-минутния аудиозапис, качен в джихадистки сайтове, засега не може да бъде потвърдена. Според Асошиейтед прес гласът в записа изглежда съвпада с този от предишни записи, пуснати от групировката.

АП припомня, че записът се появява 6 дни след твърдението на иракски официални лица, че Багдади е ранен при въздушен удар в Ирак, след което се появиха противоречиви съобщения за съдбата му. Редица арабски медии твърдяха, че той е бил ликвидиран при въздушните удари, нанесени от коалицията край Мосул.

САЩ от своя страна заявиха, че не разполагат с данни, които да потвърдят тази информация. Не е ясно дали новият запис е направен преди или след този инцидент.