/ БТА
Червен код бе обявен за Югозападна Англия - нещо, което се случва сравнително рядко
Атлантическата буря Юнис връхлетя Англия и Ирландия, като скоростта на ветровете надхвърля 160 километра в час, предаде Ройтерс.

Природното бедствие навлезе над Англия в района на Корнуол, по западното крайбрежие. Британската метеорологична служба предупреди, че бурята може да причини сериозни смущения, да отвее покриви и да стигне до Лондон.

Юнис се заформи в централната част на Атлантическия океан и бе насочена от Азорските острови към Европа от атмосферен фронт. Скоростта на съпътстващите ветрове е толкова висока, че може да застраши живота на хората по пътя на бурята, предупреди британската метеорологична служба.

БТА

"Юнис със своите разрушителни ветрове може да се окаже една от най-силните бури, връхлитали южните и централните части на Обединеното кралство от години", заяви главният метеоролог на "Мет Офис" Франк Саундърс.



"Обозначаването на район с червен код означава, че там има сериозна опасност за живота на хората. Освен това изключително силните ветрове създават опасност от щети по сградите", изтъкна Саундърс.

БТА

Червен код бе обявен за Югозападна Англия - нещо, което се случва сравнително рядко. Последния път, когато е било отправено подобно предупреждение, беше през ноември 2021 г., припомня Ройтерс.

БТА