/ iStock/Getty Images
Атина даде остър отговор на словесната атака на Анкара срещу гръцкия външен министър Никос Дендиас, като посочи, че става дума за случай, в който „гърнето си е намерило похлупака“, цитира „Катимерини“.

"Оксиморон е, че самата държава, която през последните няколко дни систематично прави редица агресивни изявления чрез свои правителствени служители, които директно заплашват Гърция и дори оспорват нейния териториален суверенитет, обвинява нашата страна в "провокативни изявления и действия", заяви говорителят на външното министерство
Александрос Папайоану, цитиран в официално съобщение.

Коментарите му са във връзка с изразеното от Турция безпокойство от изявленията на Дендиас по време на контактите му със заместник-държавния секретар на САЩ и със саудитския му колега във вторник относно агресивните действия на Анкара.

"Министърът на външните работи Никос Дендиас изразява твърдите позиции на гръцкото правителство по отношение на външнополитическите въпроси, позиции, които отразяват ангажимента на Гърция да спазва международното право и да защитава интересите на нашата страна", отбеляза Папайоану.

Той добави: "Тези позиции са изложени по спокоен и трезв начин, като старателно се въздържаме да споменаваме поименно официални лица от други държави, както е обичайно в дипломатическата практика".

Гръцкият официален служител също така изрази разочарованието си, че турското външно министерство "нарушава това кардинално правило и хвърля неоснователни и неподкрепени с доказателства обвинения срещу официални лица от други държави, като например министър-председателя и министъра на външните работи на Гърция".

Наред с друго Турция определи гръцките твърдения като "заблуди на Дендиас".

Гърция, заяви Папайоану, ще продължи да изгражда отношения със съседните и други държави в рамките на зачитането на международното право и да укрепва своите съюзи и партньорства, които имат чисто отбранителен характер. 
БГНЕС