Атентаторът в Стокхолм готвел удар срещу гара или супермаркет
Атентаторът в Стокхолм готвел удар срещу гара или супермаркет / Reuters

Загиналият в петък вечерта в Стокхолм атентатор самоубиец е подготвял нападение срещу гара или супермаркет с цел да причини максимален брой жертви, съобщи вчера шведската главна прокуратура, цитирана от Ройтерс.

По неизвестни засега причини носените от атентатора пояс и раница с експлозиви се взривили преждевременно. Предполага се, че атентаторът е имал помощници, тъй като нападението било добре планирано.

В разпространено вчера ново послание в ислямистки сайт се изтъква, че "битката за Стокхолм е начало на нова ера в джихада, през която Европа ще се превърне в арена за нашите битки", предаде Ройтерс. "Онези, които не обърнат внимание на нашите искания, трябва да очакват нападения от нас, тъй като ние ще стигнем до сърцето на Европа", се посочва в ислямисткото послание, цитирано от БТА.

Шведската полиция обяви, че е "98 на сто убедена", че опитът за атентат в петък вечерта е бил извършен от Таймур Абдул Уахаб, иракски имигрант. Снимка на млад мъж, за който се твърди, че е именно Абдул Уахаб, се появи за пръв път на сайта, който вчера разпространи новата заплаха за нападения в Европа. Полицията отказва да коментира дали между Таймур Абдул Уахаб и групировката, разпространила заплахата, имат някаква връзка.