Атентаторът от „Рейна”: От ИДИЛ ми наредиха да стрелям на площад „Таксим”
Атентаторът от „Рейна”: От ИДИЛ ми наредиха да стрелям на площад „Таксим” / БГНЕС, архив

Атентаторът от Истанбул Абдулкадир Машарипов имал намерение да извърши нападението от новогодишната нощ на площад „Таксим". Мерките за сигурност там обаче били прекалено засилени, което принудило нападателя да смени мястото за стрелба с клуб „Рейна". Това разказал самият атентатор пред разследващите, съобщава турският вестник „Хюриет", цитиран от NOVA.

Заловеният атентатор от Истанбул е бил обучаван в Афганистан (ВИДЕО)

„Пристигнах в Турция от Иран. Установих се в провинция Коня. Тогава получих нареждане от ръководството на ИДИЛ в Ракка, Сирия да извърша нападението. Първоначалният план беше да стрелям на „Таксим". Отидох там, но имаше твърде засилена охрана. Да извърша атентат там ми се стори невъзможно. Обадих се на човека, който ми заповядваше. Казах му каква е ситуацията и той ми заръча да потърся друга мишена. Качих се на едно такси и тръгнах покрай брега. Тогава видях „Рейна". Пред клуба нямаше много охранители. Отново се свързах с човека от Ракка и той ми нареди да атакувам дискотеката. Тогава отидох с таксито до квартирата си, взех оръжието и се върнах, за да стрелям". Всичко това разказал 34-годишният узбекистанец при разпит.

Нападателят от „Рейна" е имал връзки с турското разузнаване

Според разследващите Машарипов пристигнал в Истанбул на 16 декември 2016 г. През следващите две седмици сменил две местожителства в квартири на ИДИЛ.

В часовете след атаката узбекистанецът се крил в ресторант. На разсъмване отишъл в един от имотите на ИДИЛ и останал там до 6 януари. Тогава дошли да го вземат двама мъже, единият от които - иракчанин. Те го отвели в къщата, където 10 дни по-късно беше заловен от полицията.

Предупреждават за възможност от нови терористични атаки в Турция

Въпросният иракчанин - наемател на имота, също бил задържан при акцията на 16 януари. Арестувани бяха и три жени от африкански произход. Те пазарували на мъжете в къщата, за да не се налага те да излизат и да привличат внимание. Жените също планирали да се присъединят към ИДИЛ.

„Не ме убивайте", казал Машарипов на полицаите, дошли да го задържат след откриването му. И дори опитал да се скрие под легло в една от стаите.

От 1 януари насам, при опитите на властите да намерят Машарипов, били разбити общо 20 клетки на ИДИЛ в Турция.

Източник: Nova.bg