Атентаторът от Домодедово е служил в милицията
Атентаторът от Домодедово е служил в милицията / снимка: Reuters, архив

Атентаторът, който извърши самоубийствен атентат на 24 януари на московското летище "Домодедово" е служил в бойните части на Министерството на вътрешните работи, съобщи командирът им генерал Николай Рогожкин.

"Атентаторът е служил три месеца в полк на милицията във Владивосток (Далечния Изток), след което е бил уволнен заради здравословни проблеми", съобщи генералът. ДНК тестът е потвърдил, че автор на самоубийствения атентат е гражданинът на Кавказ Магомед Евлоев.

На 24 януари той се смеси с тълпата в международната зона на летище "Домодедово" и активира взривното си устройство, припомня БГНЕС. При експлозията загинаха 36 души, а над 100 бяха ранени. Русия редовно става мишена на атентати на ислямисти, като бастион на терористите е Кавказ.

След години на спокойствие в Москва отново започнаха да се извършват самоубийствени атентати. На 29 април 2010 г. две атентаторки взривиха коланите си с експлозиви в две станции на московското метро, като тогава загинаха 40 души, а близо 160 бяха ранени.

В резултат на това Русия засили борбата срещу екстремистките групировки. Според Николай Рогожкин през 2010 година са били ликвидирани 300 бунтовници, а близо 500 души са били арестувани за участие в терористична дейност.