Атентаторите самоубийци на летище Домодедово били обучени в Пакистан
Атентаторите самоубийци на летище Домодедово били обучени в Пакистан / снимка: Reuters

Двамата атентатори самоубийци - мъж и жена, които се взривиха на московското летище Домодедово, вероятно са били част от екип терористи, които са преминали обучение в Пакистан, пише британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Бомбата е била взривена от жената или е била задействана дистанционно. Нападението е било следено от разстояние от трима съучастници, които се издирват, пише изданието. Още през декември руските служби за сигурност са предупредили, че има два терористични екипа, които готвят нападения. Това породи опасения, че може да последва друг атентат след този в Домодедово, отбелязва вестникът.

Разузнавателните агенции са поставени в неудобно положение от факта, че техни информатори са ги предупредили, че се готви нападение срещу летище на руската столица седмици преди атентата. Руски вестник писа, че през декември московската милиция е била предупредена, че според надеждни източници екип самоубийци от три жени и един мъж от Чечения пътуват към Москва. Те прекарали известно време в Пакистан и Иран, а една от жените имала роднина с апартамент в Москва, който би могъл да се използва като място за направа на самоделни бомби. Освен това се очаква друга група от петима обучени в Пакистан ислямистки екстремисти скоро да пристигне в Русия.

"Дейли телеграф" припомня, че Северен Кавказ е регион, който обхваща размирни руски републики като Чечения, Ингушетия и Дагестан и оттам са тръгнали редица смъртоносни нападения над цивилни мишени в Москва и други руски градове. Според очевидец на кървавата драма на Домодедово жената, която взривила бомбата, била забулена и облечена в черно. Възможно е тя да е била от бригадите на "Черните вдовици" от Северен Кавказ. В тези бригади влизат жени, които търсят отмъщение за съпрузите си, убити от руските сили за сигурност.