Атентаторите от Париж и Брюксел показани като мъченици в изложба
Атентаторите от Париж и Брюксел показани като мъченици в изложба / БГНЕС, архив

Арт изложба била докладвана в полицията в Копенхаген по обвинение за насърчаване на тероризма, тъй като планирала да се изобразят атентаторите самоубийци от Брюксел и Париж като герои, предава сайтът Artprice.

Датска група художници възнамерява да включи в противоречива изложба братята Брахим и Халид Ел Бакрауи, които взривиха бомбите в смъртоносните атаки в Брюксел през март тази година.

Екстремистка суперклетка стои зад атентатите в Париж и Брюксел

Фуад Мохамед-Агад, който се взриви в Батаклан през ноември, също ще бъде включен в изложбата.

Инсталацията ще има облик на музей, използвайки снимки на атентаторите, реплики на техните вещи, за да обяснят кои са били те.

Белгия е най-големият източник на бойци от Европа в Сирия

Местен член на управляващата партия в Дания партия, Диего Джулиота съобщи в полицията за събитието, неговите организатори и за „насърчаване на терористични действия". Изобразяването на международни терористи като герои може да тласне някои хора „да направят последната крачка и да се присъединят към терористична организация‘, споделя той.

Ислямска държава пое отговорност за двете атаки в Париж, които отнеха живота на 130 души и атентатите в Брюксел, при които загинаха 32 души.

Двама братя арестувани в Брюксел заради атентатите в Париж

Нападателите ще бъдат включени в инсталацията наред с исторически личности, които са умрели за своите каузи като френската героиня Жана Д`Арк и гръцкия философ Сократ, заяви Айда Граруп Нийлсън от художническото дружество „Другото око на тигъра". „Нашата изложба има за цел да опише термина „мъченик" от колкото е възможно повече различни перспективи и чрез историята", казва Нийлсън. Тя допълва още, че всеки е „герой на собствената си история".

Изложбата е насрочена за 26 май и ще продължи до 10-и юни в бивша кланица в Копенхаген.

Мястото е дом на театрална група, чийто артистичен лидер Кристиан Лолика през 2012 година създаде полемика с представлението си на базата на манифеста на норвежкия убиец Андерш Брайвик.

Източник: БГНЕС