Атентатор се взриви на входа на централата на  ООН в Могадишу
Атентатор се взриви на входа на централата на ООН в Могадишу / БГНЕС

Атентатор самоубиец и няколко въоръжени нападатели атакуваха представителство на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) в сомалийската столица Могадишу, заявиха полицай и очевидци, цитирани от Ройтерс.

"Атентатор самоубиец се взриви на входа на представителството на ПРООН, а после няколко въоръжени бойци влязоха и откриха огън вътре", каза полицейският служител, цитиран от БТА.

Войници от силите на Африканския съюз успяха да неутрализират нападателите и да обезопасят сградата, съобщи техен говорител. Според представител на ООН битката е продължила повече от час след първия взрив. В официалния си акаунт в Туитър радикалната ислямистка групировка Аш Шабаб пое отговорността за нападението.

Представителството на ПРООН е на неколкостотин метра от укрепеното летище на града, което служи за главна база на африканските миротворци, които се бият с ислямистките бойци в Сомалия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е на визита в Пекин, изрази дълбоко възмущение от дръзкото нападение.

Това е първата значителна атака срещу сгради на ООН от страна на Аш Шабаб, откакто групировката бе изтласкана от Могадишу преди две години след боеве със силите на Африканския съюз и на сомалийското правителство. Представител на ООН заяви за Ройтерс, че някои западни държави, подкрепящи прозападното правителство, което бе избрано миналата година, са подценили заплахата от Аш Шабаб и нейната способност да се внедри в силите за сигурност и да нападне отново столицата.