Атентатор-самоубиец атакува чуждите части в Кабул
Атентатор-самоубиец атакува чуждите части в Кабул / снимка: БГНЕС
Терорист-самоубиец атакува с кола бомба конвой на чуждестранните сили близо до Кабул. Ранени са двама цивилни афганистанци, леко ранен е и френски войник, предаде Ройтерс, цитирайки служители от вътрешното министерство на Афганистан и говорител на силите на НАТО.

Нападението бе извършено край мост в западните покрайнини на Кабул, на шосе, което редовно се използва и от силите на НАТО, и от американските войски и където те и преди са атакувани от талибанските бунтовници. През последните 18 месеца там бяха нападнати италиански войници и турски дипломатически конвой, припомня Ройтерс.

Талибаните поеха отговорност за нападението в телефонно обаждане на техен говорител до репортер на Асошиейтед прес. Според полицейски източник, цитиран от ДПА, атаката е била извършена при преминаването на турски конвой, завръщащ се от провинция Майдан Вардак, където са разположени турски войници, част от силите на НАТО.

Атентатът е извършен на главния път, който води от Кабул на юг и минава през провинция Майдан Вардак, където миналата година влязоха талибански бунтовници и насилието рязко нарасна. В Майдан Вардак и съседната провинция Логар през миналия месец бяха разположени допълнително около 3000 американски войници.