Атаката в Кандахар е била насочена срещу Младенов, той отрече
Атаката в Кандахар е била насочена срещу Младенов, той отрече / снимкa: Sofia Photo Agency

Афганистанските талибани поеха отговорност за нападението срещу базата на НАТО в Кандахар, заявявайки, че то е било насочено срещу българския министър на отбраната Николай Младенов, съобщи Франс прес, позовавайки се на центъра за наблюдение на ислямистките уебсайтове SITE.

"Смъртоносно ракетно нападение бе извършено вчера срещу летището в Кандахар, докато българският министър на отбраната Николай Младенов бе на път" към него, се казва в съобщение, появило се на талибански интернет сайт и в други форуми. Младенов "бе основната мишена на това нападение", уточнява текстът според превода на SITE. 

Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър, пише БТА.

Министърът на отбраната Николай Младенов отхвърли възможността изстреляната ракета по летището в Кандахар в момент, когато и той беше там, да е била насочена срещу него. По време на нападението в неделя пострадаха четирима български войници. Единият беше съвсем леко ранен, останалите трима вече са транспортирани до военна болница в Германия. Министър Младенов се завърна от посещение в Афганистан и пред журналисти на летище София той каза още:

„Първо, в района не бяха изстреляни шест ракети. Това е със сигурност потвърдено от командването. Беше изстреляна една ракета. Знаеше се мястото, откъдето тя беше изстреляна. Тя е неуправляема ракета, китайско производство, 107 милиметров снаряд, който пада там, където падне - той няма как да бъде насочен по конкретен човек, така че тази информация не съответства на истината".

„Състоянието на нашите войници, на единия от тях остава критично. Също така е стабилен както той, така и другите двама. Днес към 20.10 часа местно време от Кандахар отлетя медицинският полет, с който те потеглиха - първоначално за базата в Баграм и от там по-късно тази нощ ще потеглят за американската военна болница, за да продължи тяхното лечение. Веднага бяха предприети мерки в Кандахар за тяхното стабилизиране и въобще за лечението им и оттук нататък нещата са вече в ръцете на лекарите".

Четирима български войници бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан. Летището беше обстрелвано в неделя около 19.30 ч. българско време.

При нападението пострадаха младши сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков, редник Явор Иванов и редник Лъчезар Иванов. Състоянието на сержант Александров е тежко, има опасност за живота му.

Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар. Първият инцидент с българския контингент се случи в Кербала на 24 август 2003 г., когато наш патрул попада в засада с взривно устройство. Пет дни по-късно първи базов лагер "Индия", е атакуван с РПГ. Други два инцидента има през септември 2003 г. На 17-и неизвестни лица откриват огън по един от българските контролни постове, а на 29-и е атакуван патрул, извършващ обход в т. нар. зона за отговорност.