/ iStock/Getty Images
Екипът на Дейвид Чарди от Научния институт по екзопланети на НАСА откри за пръв път планета с три слънца, пише изданието Сайънс алърт.

Системата KOI-5 е разположена в съзвездието Лебед на разстояние 1800 светлинни години от Земята. Планета KOI-5Ab беше открита с помощта на космическия телескоп Кеплер още през 2009 година по потъмняването на блясъка на звездата. Тогава тя се разглеждаше като кандидат екзопланета.

Астрономи за пръв път наблюдаваха умираща далечна галактика (СНИМКА)

По-късно астрономите идентифицираха две звезди KOI-5B и KOI-5C, които се явиха в компанията KOI-5А. Сред системите, разполагащи с планети, под 10 процента се отнасят към многозвездните.

В новото изследване учените повторно анализирали всички събрани данни за системата KOI-5. Оказало се, че около KOI-5А действително кръжи планета, която вероятно се отнася към газовите гиганти.

Нейната маса е два пъти по-малка от тази на Сатурн, периодът на орбитата й е от порядъка на пет земни дни. Самата KOI-5А образува тясна двойна система със звездата KOI-5B, около която орбитира за 30 години.

KOI-5C се намира сравнително далеч от своите посестрими с период на обиколка около 400 години. От повърхността KOI-5А изглежда като Слънцето от Земята. KOI-5B като Слънцето от орбитата на Сатурн, а KOI-5C - като много ярка звезда.

Орбитата на планетата се намира под ъгъл спрямо орбитата на KOI-5B, което говори за възможни гравитационни смущения от страна на двойната система.
БТА