Ашраф потвърждава думите на Сейф ал Ислам
Ашраф потвърждава думите на Сейф ал Ислам / netinfo
Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж заяви, че описаните от него изтърпени мъчения от българските медици в либийския затвор са пълната истина и само истината, предаде Асошиейтед прес.

Ашраф реагира на изказването на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам пред телевизия Ал Джазира, че българските медици наистина са били измъчвани, но някои от изказванията на Ашраф ал Хаджудж относно изтезанията били преувеличени.

"Всички ние бяхме измъчвани като животни. Ние сме жертви и никога няма да го забравим", казва Ашраф пред АП. Една от петте медицински сестри - Снежана Димитрова, бе по-умерена и каза, че се радва, че синът на Кадафи е изрекъл истината, отбелязва агенцията.

"Фактът, че един либиец, и то синът на Кадафи, казва истината е удовлетворяващ и аз му благодаря за това", казва Снежана Димитрова, цитирана от АП. В интервюто за Ал Джазира Сейф ал Ислам заяви, че има напредък в положението с човешките права в Либия. По негови думи то е "по-добро отколкото в САЩ или която и да било арабска страна", отбелязва АП.

Близки до Сейф ал Ислам официални либийски представители в миналото са изразявали съмнения дали българските медици са виновни по отправеното им обвинение за умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН и са заявявали, че е възможно те да са били изтезавани. Но либийското обществено мнение реагира толкова бурно на заболяването на децата, че Муамар Кадафи многократно заяви, че няма да се меси в работата на съда, припомня АП.

Въпреки това изказванията на Сейф ал Ислам и скритата в тях критика на съдебните процеси вероятно са били официално одобрени, смята Роналд Брус Сейнт Джон, анализатор на Либия и автор на шест книги за тази страна.

"Мисля, че Сейф ал Ислам е в предните редици на реформисткото крило в Либия, но е достатъчно предпазлив да не застава прекалено отпред. В много случаи той е представян като прогресивен лидер, който е над и извън правителството", казва анализаторът.