/ iStock/Getty Images
Камарата на депутатите в Аржентина одобри закон за легализиране на абортите до 14-ата седмица от бременността, предаде ДПА.

Нормативният акт получи зелена светлина от долната камара на аржентинския парламент със 131 гласа "за" при 117 "против" и шест "въздържал се" след продължили 20 часа дебати.

Необходимо е и Сенатът да одобри реформата, която би направила Аржентина една от първите латиноамерикански държави, либерализирали законодателството за абортите. Подобен закон бе отхвърлен от горната камара на аржентинския парламент преди две години.

Защитници и противници на абортите проведоха митинги пред сградата на парламента.

Сега Аржентина позволява аборт само в случай на изнасилване или заплаха за живота на майката.

Според различни оценки броят на нелегалните аборти в страната е между 370 000 и 520 000 годишно, като те носят риск от усложнения и смъртни случаи.

Новото законодателство би позволило абортите до 14-ата седмица от бременността. Бременността ще може да бъде прекъсвана дори и по-късно при изнасилване, заплаха за живота на майката или ако плодът няма шансове да оживее.

Ако новият закон влезе в сила, абортите ще се извършват в държавни клиники безплатно, но лекарите ще имат право да отказват по морални съображения, отбелязва ДПА.
БТА