затворено
затворено / iStock/Getty Images
Аржентина обяви, че затваря границите си най-малко до 31 март, за да ограничи епидемията от коронавируса, предаде Франс прес. Страната вече наложи обща карантина преди седмица.

"Мерките за забрана на влизането на територията на Аржентина през пристанища, летища и гранични пунктове бяха разширени", се казва в указ, публикуван днес в аржентинския държавен вестник.

На 11 март Буенос Айрес забрани в страната да бъдат допускани чужденци без разрешително за постоянно пребиваване, но аржентинци и чужденци с подобно разрешително все още можеха да пристигат. Сега на територията на Аржентина ще бъдат допускани само тези, които са потеглили към страната в последните 48 часа.

Аржентинците, блокирани в чужбина, ще получат икономическа помощ от правителството.

44 милиона аржентинци са подложени на задължителни карантинни мерки от 20 март. Засега срокът на ограниченията е до края на месеца, но е възможно той да бъде удължен.

Снощи президентът Алберто Фернандес заяви, че решението за налагане на карантина е било взето, за да се избегне опасността да се разболеят толкова хора, че да няма възможност да бъдат лекувани. "Опитваме се да избегнем" това, което се случва в Италия и Испания, подчерта той пред обществена телевизия.

Броят на регистрираните случаи на Ковид-19 в Аржентина е 589, а смъртните случаи са 12.

Почти всички държави в Латинска Америка вече затвориха границите си. Днес беше прехвърлена границата от 10 000 заболели в региона, според преброяване на АФП, базиращо се на статистика на Световната здравна организация.
БТА