Аржентина поиска от Испания да екстрадира Исабел Перон
Аржентина поиска от Испания да екстрадира Исабел Перон / netinfo

Аржентина официално поиска от Испания да екстрадира бившата аржентинска президентка Исабел Перон, която е разследвана за връзки с десните "ескадрони на смъртта" по време на управлението й от 1974 до 1976 г., съобщи министерството на външните работи, цитирано от Ройтерс.

75-годишната Перон бе арестувана от испанската полиция в дома си близо до Мадрид на 12 януари със заповед за задържане от аржентински съдия, който нареди тя да се завърне в родината си, за да бъде разпитана. Перон бе пусната от ареста, но й бе наредено да се явява на всеки 15 дни в полицията.

Аржентинското правосъдие иска да я разпита за връзките й с т.нар. "Аржентски антикомунистически алианс" или "Тройно А". Според правозащитници тази нелегална групировка е убила около 2000 души преди свалянето от власт на Перон през 1976 г. с военния преврат, довел до седемгодишна военна диктатура. Прокурорите обвиняват Перон, че е подписала три указа, призоваващи въоръжените сили да унищожат т.нар. подривни елементи.

Според правни експерти процедурата по екстрадиране може да отнеме месеци или дори години, тъй като Исабел Перон има двойно аржентинско и испанско гражданство. Тя живее в Испания от 1981 г. Исабел Перон положи клетва като президент през 1974 г., след смъртта на съпруга й, бившия президент Хуан Доминго Перон.