Артър прерасна в ураган край САЩ, евакуират туристическия остров Хатерас
Артър прерасна в ураган край САЩ, евакуират туристическия остров Хатерас / БГНЕС

Тропическата буря Артър - първата за новия тропически сезон - вече прерасна в ураган в Атлантическия океан, източно от бреговете на американския щат Флорида. Тя се насочва към бреговете на Южна и Северна Каролина, заплашвайки да причини сериозни поражения и хаос точно на 4 юли, националния празник на САЩ - Деня на независимостта, предаде Асошиейтед прес.

Рано тази сутрин скоростта на ветровете в "окото" на урагана достигна 120 км/ч и се очаква да се усили още повече, съобщиха метеоролозите. Те разшириха опасната зона, където се очаква ураганът да връхлети утре, и тя вече обхваща почти цялото крайбрежие на Северна Каролина до границата с Вирджиния. В момента Артър вилнее в океана на около 550 км югозападно от остров Хатерас край брега на Северна Каролина и се движи на север със скорост от около 15 км/ч.

Американските власти обявиха евакуация на жителите и гостите на Хатерас, който е популярна туристическа дестинация, като им препоръчаха да го напуснат колкото се може по-бързо още днес, за да бъдат избягнати човешки жертви. По протежение на цялата многокилометрова верига от т.нар. Външни плитчини - дълга пясъчна ивица, ограждаща няколко огромни лагуни по крайбрежието, се очакват резки пориви на вятъра и проливни дъждове. Много вероятно е да бъде залята популярната сред туристите магистрала номер 12, свързваща плитчините с материка, и то в навечерието на първия уикенд на юли - началото на туристическия сезон, съвпадащ и с националния празник на САЩ.

Според метеоролозите Артър се очаква да връхлети Външните плитчини утре сутрин като ураган от поне първа (най-ниска) категория. Синоптиците вече изчисляват предполагаемото трасе на движението му на север и са издадени предупреждения за вероятна опасност в почти целия североизток на САЩ - чак до Бостън, щата Масачузетс.

Източник: БТА