Лурд е най-голямото светилище на  Света Богородица в Европа. Намира се в Южните Пиринеи във Франция. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадет 18 пъти. От тогава досега милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.
Лурд е най-голямото светилище на Света Богородица в Европа. Намира се в Южните Пиринеи във Франция. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадет 18 пъти. От тогава досега милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение. / Guliver/Getty Images
Артистката и автор на пърформанси Дебора де Робертис бе осъдена от френското правосъдие на глоба от две хиляди евро за това, че позира гола през 2018 г. пред входа на светилището в Лурд, съобщи АФП.

Скандалната Дебора де Робертис се съблече гола в светилището Лурд (СНИМКИ)

На 31 август 2018 г. артистката, която има гражданство на Франция и на Люксембург, се появи гола, покрита със син воал и скръстени за молитва ръце пред входа на светилището. Тя имитирала позата на статуетката на Дева Мария, намираща се в пещерата, където според вярванията на католиците Дева Мария се явила пред Бернадет Субиру през 1858 г. В светилището се кланят католици от целия свят. Поклонниците, намирали се в този момент в светилището, били потресени. Те извикали полиция, а някои от тях побързали да наметнат с дрехи артистката.
 


Скандалната Дебора де Робертис се съблече гола в светилището Лурд (СНИМКИ)

Управата на светилището подаде жалба срещу "акта на ексхибиционизъм, предизвикал шок сред присъстващите вярващи".

Артистката обясни, че с пърформанса си искала да пресъздаде Дева Мария и Мария Магдалена в едно тяло.
 


"Ще обжалваме", реагира светкавично адвокатката на артистката Мари Досе, която добави, че това е първа присъда срещу клиентката ѝ.

Де Робертис, която е на 36 години, досега винаги е била освобождаване от отговорност след подобни пърформанси. През 2017 г. тя позира пред "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в Лувъра и бе оправдана след подобни изяви и пред "Произходът на света" на Гюстав Курбе и "Олимпия" на Едуард Мане в музея "Орсе" в Париж.
БТА