Арте излъчи репортажи за България
Арте излъчи репортажи за България / netinfo

Френско-германската телевизия "Арте" излъчи снощи серия от репортажи за България по повод присъединяването й към Европейския съюз на 1 януари т. г. В продължение на повече от час и половина медията представи "изпълнен с контрасти портрет на страната, на разполага с достатъчно козове, за да заеме мястото си в европейската общност", пише в уебсайта на телевизията.

В първия документален филм беше представена "странната съдба" на Симеон Сакскобургготски, възкачил се на трона на 6-годишна възраст, а после близо половин век живял в изгнание, преди да стане премиер през 2001 г. и четири години след това да претърпи изборно поражение. Във филма бяха показани филмови архиви от историята на страната, интервюта на бившия български цар и премиер, на известни българи и обикновени граждани. Очертан бе образът на страна, "все още срещаща множество пречки в икономическото си развитие, подела трудна битка с бедността и организираната престъпност, но тласкана от жизнеността на младото си поколение и дарена с прекрасни природни и културни забележителности".

Вторият репортаж - "Бумът на България" - беше посветен на първите граждански движения против злоупотребите и корупцията, по-специално в строителството и опитите да се издигнат незаконни комплекси по черноморското крайбрежие край Иракли. Водещият на предаването подчерта, че по време на снимките в България екипът е бил заплашван и следен.

Предаването завърши с представяне на основни природни, исторически и културни забележителности в България - от Черно море, през Мадара, Плиска и Велико Търново, до София и Пловдив.