Дрезден
Дрезден / Thinkstock/Getty Images
Инсталация на твореца от германско-сирийски произход Манаф Халбуни разбуни духовете в Германия. Произведението представлява изправени вертикално автобуси, а целта е да се напомни за страданията на сирийците в Алепо. Арт инсталацията се намира в източния германски град Дрезден, а по време на официалното откриване авторът бе освиркан от от поддръжници на антиислямската десница, предаде Франс прес.

Докато кметът Дирк Хилберт говореше, протестиращи , скандираха "Махай се!". Дрезден е люлката на ислямофобското движение ПЕГИДА. Срещу кмета, който подкрепя артистичния проект, бяха отправени заплахи и той беше поставен под полицейска закрила.
На откриването се чуваха и подмятания като "Предател на родината" - израз, който на практика отдавна е табу в Германия, защото напомня за нацистката риторика, отбелязват германски медии. В речта си кметът на половинмилионния град увери, че творбата на Халбуни обогатява Дрезден. Кметът бе подкрепен с аплодисменти от участниците в друга демонстрация.

Внушителната творба ще може да бъде видяна до началото на април пред бароковата църква Фрауенкирхе, която по време на Втората световна война е почти изцяло унищожена от бомбардировките на съюзниците и е възстановена след падането на Берлинската стена. Симпатизантите на ПЕГИДА се събраха още снощи пред арт инсталацията, докато я монтираха. Според местен вестник един от тях изкрещял "изродено изкуство" - препратка към Третия райх на Адолф Хитлер, който беше забранил модерното изкуство, припомня АФП.
Местни представители на антиислямската партия "Алтернатива за Германия" направиха изявление срещу Халбуни, нарекоха го "мигрант без корени", който с творбите си помага за "преориентиране на Европа към арабско-мюсюлманско господство".
Творбата ще трябва да бъде охранявана денонощно. Тя представлява три вертикално изправени автобуса, както се вижда от една снимка, че са постъпили жители на Алепо, за да се предпазят от снайперисти. Халбуни е роден в Дамаск през 1984 г., син на германка и сириец.
 
БТА