Архиепископ Велгус отрича да е лъгал за миналото си
Архиепископ Велгус отрича да е лъгал за миналото си / netinfo

Архиепископ Станислав Велгус, за когото бе установено, че е сътрудничил на бившите полски тайни служби, отхвърли обвиненията, че е лъгал за миналото си, предаде Франс прес.

"Предвид обвиненията, че съм излъгал за миналите си контакти с комунистическите тайни служби, твърдя, че не съм давал фалшива клетва пред папския нунций и се придържам към написаното в клетвената декларация", заяви Велгус, цитиран от полската агенция ПАП.

В клетвената декларация, предадена през декември на папския нунций в Полша архиепископ Юзеф Ковалчик, Велгус заявява, че по време на срещите си и контактите си с представители на милицията и на разузнаването във връзка с пътуванията му в чужбина през 70-те години на миналия век никога не е действал срещу Църквата и не е казвал нищо лошо срещу духовни или светски лица.

Новото изявление на Велгус е реакция на обвиненията срещу него от страна на папския нунций в Полша, който каза, че Велгус е скрил от Бенедикт XVI миналото си на сътрудник на тайните служби. Станислав Велгус подаде оставка миналата неделя минути преди официалното си встъпване в длъжност като архиепископ на Варшава - стъпка, която разтърси нацията и влиятелната Римокатолическа църква в страната.