/ iStock/Getty Images
Археолози от Израел са открили рядка бронзова маслена лампа с формата на половин мъжко лице, изкривено от гримаса, съобщава израелската Служба по антиките.

Лампата е "погребана" преднамерено в основата на постройка в археологическия парк "Давидов град" в Ерусалим. Подобни строителни жертвоприношения са били често срещани в древния свят, отбелязват специалистите. Според тях лампата е изработена след разрушаването на Втория храм (70 г. след Христа).

Изобразеното на лампата брадато лице наподобява римските театрални маски. Дръжката е направена с формата на листо от растението акантус. Тези мотиви се срещат често в архитектурата на Античността.
 


Това, което прави лампата уникална е, че вместо цяло, е изобразено половин лице. Учените все още нямат обяснение какво означава тази форма.

Маслените лампи в Римската империя често са били окачвани на верига. Възможно е лампата, открита в Израел, да е била прикрепвана по различен начин - към равна стенна повърхност. Специалистите допускат също, че формата може да е свързана с ритуал, при който е използвано осветителното тяло.

На науката са известни само няколко лампи с подобна форма. Това е първата такава лампа, намерена в Ерусалим.
БТА