/ ThinkStock/Getty Images
Погребален храм на царицата Нараат от епохата на Древното царство, чиято възраст е на около 4 500 години, беше отрит от археолози в Сакара близо до Кайро, предадоха ТАСС и Франс прес.

Находката е била направена под ръководството на известния египтолог Захи Хауас. Част от храма на съпругата на цар Тети, първият от фараоните от Шестата династия на Древното царство, управлявал между 2347 и 2337 пр. Хр, беше открита преди няколко години.

Но едва сега той беше разчистен от пясъка и бяха разкрити многобройни подземни помещения. По думите на Захи Хауас, бил е намерен планът на храма, а също така и три склада за съхранение на дарове и инструменти.

"Изкопахме 52 кладенци с дълбочина от 10 до 12 метра, в които открихме 50 дървени саркофага. Това е първият случай, при който в района на Сакара се разкриват погребения от този период", отбеляза Хауас.

Новите находки пренаписват историята от този регион, особено при управлението на 18-ата и 19-ата фараонски династии. Тогава започват да се появяват погребения в близост до пирамидите на фараоните от Древното царство".

Намерените саркофази имат антропоморфна форма, на тях са нанесени сцени и изображения на богове, които са били почитани през този период. Изрисувани са и фрагменти от Книгата на мъртвите, които помагат на мъртвите да преминат към задгробния живот.

Археолозите са се натъкнали на множество артефакти и статуи на божества. Открит е бил и папирус с дължина 4 метра и широчина 1, на който е записана Седемнадесета глава от Книгата на мъртвите. В нея личи името на владетеля Бу-Хаа-Аф.
БТА