/ screenshot/youtube
С помощта на дронове археолози откриха над 25 геоглифа в крайбрежната пустиня в южната част на Перу, в близост до изображенията от Наска, съобщи Ройтерс.
 
Повечето от новооткритите гигантски рисунки, включващи косатка и танцуваща жена, са дело на културата Паракас преди повече от 2000 години. Геоглифите предшестват с векове онези, създадени в близост от народа Наска.
 

Други 25 геоглифа, които преди това са били забелязани от местните жители, са били също картографирани с дронове. По думите на ръководителя на проучването Джони Исла безпилотните летателни апарати са позволили на учените да обогатят своята документация и да открият нови групи изображения в провинция Палпа.
 
За разлика от геоглифите на Наска, които могат да бъдат забелязани само когато се прелита над тях, новооткритите "линии на Палпа" са издълбани по склоновете на хълмовете и могат да бъдат наблюдавани от земята.
 

Рисунките на културите Наска и Паркас говорят за богатото културно наследство на Перу в предколумбовата епоха. Те и до ден днешен остават енигматични от археологична гледна точка, като не е много ясно предназначението им.
 
БТА