Арестът на Заславски няма връзка с руско-британските отношения
Арестът на Заславски няма връзка с руско-британските отношения / снимка: БГНЕС

Арестът на братята Заславски няма връзка с руско-британските отношения, заяви руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. Ситуацията е от компетенцията на правоохранителните органи и няма никакво отношение към дейността на министерството на външните работи, посочи ведомството.

Федералната служба за сигурност на Русия арестува на 12 март Иля и Александър Заславски. Иля Заславски работи в руско-британското дружество ТНК-БП, а Александър Заславски е ръководител на сдружение, свързано с Британския съвет. И двамата са следвали във Великобритания, имат и американско гражданство. Обвинени са в индустриален шпионаж за чужди петролни и газови компании.

В сряда руски следователи обискираха седалището на ТНК-БП и офисите на "Бритиш петролиъм" в Москва. Британската компания държи 50 на сто от дяловете в ТНК-БП. Според съобщение на Службата са били открити улики за промишлен шпионаж и визитни картички на чуждестранни военни институции и на ЦРУ.

Арестът на братята Заславски бе възприет от коментатори като сигнал, че руските власти са решили да ударят по руско-британското предприятие, което през 2006 г. имаше нетна печалба от 6,6 млрд. долара.

Отношенията между Лондон и Москва са в най-ниската си точка от времето на Студената война след отказа на Русия да екстрадира бивш агент на специалните служби, обвинен във Великобритания за убийството на известен критик на Кремъл.