Арестът на Скарамела не е свързан с Литвиненко, твърдят от Скотланд ярд
Арестът на Скарамела не е свързан с Литвиненко, твърдят от Скотланд ярд / netinfo

Скотланд ярд отрече арестът на специалиста по тайните служби Марио Скарамела да има нещо общо с разследването за смъртта на бившия руски таен агент Александър Литвиненко, предаде ИТАР-ТАСС.

Скарамела беше арестуван на 24 декември, когато слезе в Неапол от самолет от Лондон. В британската столица той се подложи на изследване за зараза с радиоактивно вещество.

"Тази стъпка на италианските власти няма нищо общо с нашето разследване", се казва в изявление на Скотланд ярд.

Според Близки на Скарамела той е знаел, че ще бъде арестуван. След като беше задържан в Неапол, Скарамела беше отведен в Рим в затвора "Регина Цели", предаде АНСА. Вероятно той ще бъде разпитан на 27 декември.

Скарамела е обект на няколко съдебни преследвания, в това число и за лъжесвидетелство по дело за незаконно пренасяне на уран за Сан Марино.

Арестът му може би е свързан и с опит да се изфабрикува компромат за настоящия италиански премиер Романо Проди по време на предизборната кампания за парламентарните избори през април тази година, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на италианския печат.

По-рано в италианската преса бяха публикувани телефонни разговори на Скарамела, работел като съветник на италианската парламентарна комисия, разследваща дейността на бившите източноевропейски тайни служби в Италия, с председателя на комисията Паоло Гудзанти. В тези разговори дваматw`а обсъждат план да обвинят лидери на италианската левица, в това число Романо Проди, че са сътрудничили на съветските специални служби. Разговорите датират от времето на предизборната кампания в Италия.

Скарамела се срещна в лондонски суши бар на 1 ноември с Литвиненко, припомня ИТАР-ТАСС. Предполага се, че същия ден бившият руски таен агент е заразен радиоактивния изотоп полоний 210. Литвиненко почина на 23 ноември.