Арестът на Караджич доказва, че Сърбия иска да влезе в ЕС
Арестът на Караджич доказва, че Сърбия иска да влезе в ЕС / снимкa: БГНЕС

Сръбският министър на външните работи Вук Йеремич заяви, че арестът на бившия политически лидер на боснеските сърби Радован Караджич е доказателство, че „Сърбия проявява сериозност относно бъдещето си в ЕС“, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

„Ние сме на власт от две седмици и сме много сериозни относно нашето европейско бъдеще. Доказахме го вчера“, заяви Йеремич при пристигането си в Брюксел за срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, които трябва да обсъдят значението на залавянето на Караджич за интеграцията на Сърбия в съюза.

„Ние сме ясно ангажирани в подкрепа на мира и правовата държава“, каза още сръбският външен министър.

Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че арестуването на Радован Караджич слага край на международния натиск върху сръбската общност в Босна.

Той подчерта, че „тези, които подложиха Република Сръбска на години натиск и наказания, искайки арестуването на Караджич сега могат да видят, че босненските сръбски власти не са могли да го направят просто защото той не е бил тук“.

Радован Караджич, който е обвинен в геноцид и военни престъпления, бе арестуван от сръбските тайни служби, след като се укриваше в продължение на 13 години.