Арестуваният българин в САЩ отхвърли обвиненията
Арестуваният българин в САЩ отхвърли обвиненията / netinfo

Задържаният преди два дни в Ню Йорк за притежаване на оръжие българин е отрекъл пред българския консул обвиненията, отправени му от американските власти – че е е рисувал свастики и е разпространявал антиеврейски бюлетини. Пред БТА след посещението му в затвора консулът Николай Милков обясни, че задържаният Ивайло Иванов е отпаднал духом и съжалява, че е дошъл в Съединените щати и че е съсипал живота си по този начин.

Иванов обяснил, че е направил признанието за авторство на антисемитските изображения и публикации, защото е бил объркан при задържането и е искал да защити съквартиранта си от подозрения, че е рисувал свастики на Колумбийския университет, където той преподава.

Българинът потвърдил, че майка му е еврейка, и обърнал внимание, че като имигрант, винаги се е чувствал като част от малцинство и никога не би оспорил правото на съществуване на други малцинствени групи. 32-годишният българин отбелязал, че американските власти го бъркат с негов съименник, който е екстрадиран от страната преди години.

Ивайло Иванов разказал, че се е прострелял в основата на показалеца на лявата си ръка и е потърсил помощта на полицията, след което е дал съгласие за обиск на жилището си. Той е признал, че е купил оръжието, но за самозащита, и че никога не е имал намерение да го използва без причина срещу когото и да било. Ивайло Иванов беше арестуван в неделя, след като се оплакал пред патрулиращи полицаи, че се е прострелял. След това в апартамента му бяха открити складирани многобройни нерегистрирани оръжия.