Арестуваха журналисти при гол протест на Фемен в Беларус
Арестуваха журналисти при гол протест на Фемен в Беларус / снимка: БГНЕС

Беларуската полиция арестува журналисти, отразяващи гол протест пред сградата на бившата КГБ по повод първата годишнина от спорното преизбиране на президента на страната Александър Лукашенко.

Най-малко шестима журналисти са били арестувани, защото са отразявали протеста на феминистката група Фемен, чиито членки редовно се събличат като форма на протест. Според фотограф на Франс прес представителките на Фемен са успели да избегнат ареста.

Сред арестуваните журналисти е един западен репортер, съобщава фотографът на АФП и допълва, че полицаите се опитват да изтрият снимките от събитието от фотоапарата му. До момента срещу журналистите не са повдигнати официални обвинения.

Близо 50 000 души протестираха в студената зима преди една година, когато Лукашенко беше обявен за победител на изборите, белязани с множество измами, припомня БГНЕС. Всеки от деветимата опоненти на Лукашенко получи по-малко от 3% от гласовете. При протестите бяха арестувани над 700 души, а шестима кандидат-президенти бяха изпратени в затвора при потушаването на бунтовете, които прекъснаха усилията на западните страни да подобрят отношенията си с изолираната бивша съветска страна.