Арестуваха журналисти от Ал Джазира заради дрон в Париж
Арестуваха журналисти от Ал Джазира заради дрон в Париж / Thinkstock/Getty Images

Трима журналисти от катарската сателитна телевизия Ал Джазира бяха арестувани в Париж днес, след като управлявали безпилотен самолет във френската столица, предаде Франс прес, като се позова на източници, близки до разследването.

Тримата днес бяха освободени от ареста, като само един от тях, който управлявал дрона, ще бъде призован да се яви в съда идната седмица, за да чуе какво наказание ще му бъде отредено. Управляването на дронове над Париж без разрешение е забранено.

Тримата журналисти бяха арестувани вчера в Булонския лес, в западната част на Париж. Срещу двама от тях няма да бъдат предприети никакви съдебни действия.

Мистериозни безпилотни самолети в небето над Париж

Тримата журналисти, чиято самоличност не беше разкрита, са съответно на 34, 52 и 68 години. Онзи от тях, който ще бъде наказан от закона и който работи в редакцията на Ал Джазира в Париж, е получил през ноември дрона от лондонската редакция на телевизията. После наел другите двама репортери - журналисти на свободна практика, за нуждите на репортажа в Париж. Докато първият журналист управлявал дрона, вторият го снимал, а третият трябвало да говори в репортажа. Дронът беше конфискуван.

До момента не е установена връзка между случая и мистериозните прелитания на безпилотни самолети над Париж, които обезпокоиха властите.

Случаят с безпилотните самолети притесни парижаните в момент, в който градът им се опитва да се съвземе от атентатите от средата на януари и мерките за сигурност са затегнати. Миналата есен мистериозни дронове прелетяха и над френски ядрени обекти, сред които централи и военна база.

Източник: БТА