Арестуваха въоръжения атентатор в сръбското президентство
Арестуваха въоръжения атентатор в сръбското президентство / снимкa: БГНЕС

Полицията е успяла да обезвреди мъжа, който се опитваше да взриви граната в сръбското президентство. Въоръженият влезе в сградата и заплаши, че ще го взриви. Драган Марич, потенциалният атентатор, успя да внесе две бомби, едната от които със свален предпазител. По-късно сформираният от полицията екип за преговори отне едната бомба. Преговорите с атентатора, който според някои информации е психично болен, продължиха и след 17 часа българско време, посочено като краен срок за активиране на бомбата в сръбското президентство. След дълги преговори въоръженият атентатор е арестуван.

Марич искаше държавата да му опрости дълг, датиращ от над 15 години в размер на 984 хиляди долара. Искът тогава е бил признат за незаконен от Търговския съд. Днес в навечерието на своята "визита" в резиденцията той е бил във Висшия търговски съд. Там оставил писмо, съдържащо както искания за "правителствена компенсация", така и заплаха да взриви граната. Копие от посланието на Марич веднага е била предадено на компетентните органи. През 2004 г. бизнесменът е провел многодневна гладна стачка пред сградата на Скупщината, заплашвайки даже да се самозапали, ако семейството му не получи поне част от откраднатото от неговата фирма.

Сръбският президент Борис Тадич е доволен от акцията на полицията, спецслужбите и екипа за преговори с въоръжения нападател, който заплашва, че ще взриви сръбското президентство.

Според Тадич проблемът е решен мирно и без жертви, а сръбската полиция и армия са доказали, че се грижат по най-добрия начин за гражданите.

Сръбските медии са на мнение, че отчаяният бомбаджия е направил за смях службите за сигурност.