/ Gulliver/Getty Images
Хонконгският активист за демокрация Джошуа Уон беше арестуван в навечерието на следващи два дни планирани протести в управлявания от Китай град, който се бори с най-голямата политическа криза от предаването му на Пекин преди повече от две десетилетия, предаде Ройтерс.

Уон, който беше лицето на акциите за демокрация по време на протестите през 2014 г., парализирали части от града за 79 дни, беше освободен от затвора през юни, след излежаване на присъда от пет седмици за неуважение към съда.

Полицията в Хонконг оправда използването на водни оръдия при протестите

"Внезапно го вкараха в частна кола на улицата", обяви в Туитър политическата партия на Уон "Демосисто", която се застъпва за повече демокрация в Хонконг.

Безредиците в Хонконг ескалираха в средата на юни заради сега оттеглен законопроект за екстрадиция, който щеше да позволява изпращане на хора в континентален Китай, за да бъдат изправяни пред контролирани от комунистическата партия съдилища.

Китай освободи задържания служител от британското консулство в Хонконг

Впоследствие протестите преминаха към призиви за по-голяма демокрация по формулата "една държава - две системи", която гарантира свободи, неразрешени в континентален Китай, включително независима съдебна власт.

Китай изпрати вчера нови военни части в Хонконг, което беше наречено от китайските държавни медии рутинна ротация на гарнизона. 

130 хиляди души в „жива верига” в Хонконг (ВИДЕО/СНИМКИ)

В редакционна статия във в. "Чайна дейли" вчера беше отправено предупреждение, че китайските войници не са в Хонконг само символично и няма да стоят със скръстени ръце, ако положението в града се влоши.

Полицията отказа разрешение за поход за демокрация утре, но организаторите обжалват този отказ. Протестът трябва да отбележи пет години откакто Пекин отмени всеобщото избирателно право в Хонконг в условията на първата рецесия в града от десетилетие, посочва Ройтерс.
БТА