Арестуваха украинци в Триполи с обвинения, че са снайперисти
Арестуваха украинци в Триполи с обвинения, че са снайперисти / снимки: Reuters, архив

Новите либийски власти арестуваха в Триполи 23 украинци, работещи в петролния сектор на Либия, съобщи в Киев украинското външно министерство, цитирано от АФП. 23 украинци бяха арестувани по решение на преходната власт в Либия. Един от тях беше освободен днес”, каза пред журналисти говорител на министерството. „Задържаните са цивилни - те са инженери, отишли да работят в петролната индустрия”, добави той.

Един от бунтовническите командири - Отман бен Отман, първоначално заявил, че украинците били въоръжени и обучени в снайперска стрелба, но по-късно си взе думите обратно. „Честно да се каже, ние не открихме у тях или в домовете им оръжие, но те са пристигнали незаконно в страната ни, и то в много сложно време - след войната. Това ни наведе на мисълта, че работят за врага”, заявил Отман.

Арестуваните украински граждани отхвърлят обвиненията, че са служили като снайперисти по време на режима на Муамар Кадафи, съобщи руската агенция Интерфакс, като се позовава на в. „Вашингтон пост”. „Сред нас има старци, а също една жена. Ние не сме снайперисти”, заявил един от задържаните украинци, Максим Шадров.

Според вестника либийските бунтовници са арестували в Триполи 19 украински готвачи и петролни работници по подозрение, че са били наемници на сваления режим. Някои от украинците заявили, че смятали да останат в Либия, въпреки че с тях се отнасяли лошо. „Както знаете, в Украйна се живее лошо. Ние дойдохме тук да спечелим пари за близките си”, заявил Шадров, посочва БТА.

Украйна проверява информациите за арестувани нейни граждани, съобщи АФП. Украински дипломатически източник потвърди пред агенцията ареста на 19 украински граждани в либийската столица, но увери, че те са цивилни. „Според предварителни информации това изобщо не са наемници, а инженери”, посочил източникът.

Неотдавна Киев опроверга съобщения на западни медии, че украински пилоти управлявали изтребители „МИГ” на либийския режим. Украйна смята, че близо 1500 нейни граждани, главно медицински персонал, са се намирали в Либия преди началото на конфликта в средата на февруари. В четвъртък Киев призна Преходния национален съвет за „единствен легитимен представител на либийския народ”.

В същото време генералният секретар на Северноатлантическия съюз Андерс Фог Расмусен коментира, че операцията на НАТО в Либия скоро ще се увенчае с успех и вероятно краят й наближава. „Нашата операция в Либия се приближи значително към успешен край, но той още не е настъпил”, каза Расмусен на пресконференция в Брюксел, цитиран от АФП.