Арестуваха скандалния банкер Методия Смиленски
Арестуваха скандалния банкер Методия Смиленски / netinfo
Скандалният банкер Методия Смиленски, чиято Експорт-Импорт банка фалира и завлече държавата с най-малко 20 милиона евро, е бил арестуван в Сърбия, след като беше обявен от Македония за издирване. Това съобщи МВР на Македония.

Според МВР Смиленски, който има австрийско гражданство, е бил арестуван в Белград на 15 юни. Наложена му е мярка задържане под стража за 30 дни, като се очаква македонското правосъдно министерство да поиска той да бъде екстрадиран в Македония.

По официална информация Смиленски е преследван заради злоупотреба със служебното положение и правомощията си, свързани с банката, от която изчезнаха 20 милиона евро и които бяха гарантирани от Народната банка на Македония.

Главната злоупотреба е извършена, когато преди няколко години банката на Смиленски взе кредит от германска банка, гаранции за който даде македонската централна банка. Парите от кредита бяха изпрани чрез десетките компании, основани от Смиленски в Македония, повече от които в областта на земеделието. Освен това в банката на Смиленски “изгоряха” и милиони на други македонски институции, компании и граждани.

Макар че още през 2003 г. в медиите се появиха предупреждения, че нещо не е наред с ликвидността на Експорт-Импорт банка, тогавашният гуверньор на Народната банка на Македония Любе Търпевски отрече тези информации. По-късно обаче се установи, че с неговия подпис е дадена гаранцията за банка, намирала се в съмнително състояние. Поради това и срещу Търпевски беше образувано дело, което обаче така и не стигна до съда. Самият Търпевски твърди, че е дал гаранциите по нареждане на правителството, макар че Народната банка е независима институция. Методи Смиленски е на 69 години, роден е в село Разловци, близо до Делчево.

Започва бизнес кариерата си по времето на разпадане на бивша Югославия, в края на 80-те години, когато заема висш държавен пост, свързан с икономическите отношения с Русия. По-късно Смиленски работи в голяма белградска търговска компания, а след това се връща в Македония и основава банката и изгражда мрежа от десетки, а според някои и стотици фирми.

Смиленски беше близък с почти всички управляващи досега в Македония. Има различни спекулации за истинската му бизнес дейност – от пране на пари до продажба на оръжие.