Арестуваха опозиционери на местните избори в Беларус
Арестуваха опозиционери на местните избори в Беларус / netinfo

Най- малко трийсет опозиционери са били арестувани в Беларус по време на местните избори, съобщи на Франс прес Алес Беляцки от неправителствената правозащитна организация "Вясна".

Сред арестуваните са двама опозиционни кандидати, посочи Беляцки. Той разкритикува кампанията срещу опозиционните кандидати в официалния печат. Освен това представителите на опозицията трябвало да се срещат с избирателите на улицата, докато кандидатите на управляващите ползвали помещения в училищата, където били извикани родители, за да разговарят с тях.

От 202-ма члена на опозиционната Обединена гражданска партия (ОГП), които възнамерявали да се кандидатират, само 61 били регистрирани за участие в изборите. Четирима се отказали сами под натиска на властите, посочи председателят на ОГП Анатолий Лебедко. Той отбеляза, че е имало нередности в почти всички изборни бюра. Там били разлепени портрети на кандидатите на управляващите, а това е забранено в деня на изборите, добави Лебедко.

Изборната секция, където гласува президентът Александър Лукашенко, беше оградена от милицията в радиус от два километра. Гласоподавателите от района гласували предварително, което е много разпространена практика в Беларус.