Арестуваха над 1000 души по обвинение във вещерство в Гамбия
Арестуваха над 1000 души по обвинение във вещерство в Гамбия / снимка: www.sxc.hu

Властите в Гамбия арестували над 1000 души по обвинение във вещерство, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от АП. Организацията призова правителството на президента  Яя Джаме, който взе властта през 1994 г. с държавен преврат и  твърди, че може да лекува СПИН, да сложи край на лова на вещици  и да предаде отговорните на съд.

 

До момента правителството не е коментирало изявленията на организацията. След смъртта на лелята на Джаме властите в Гамбия поканили "вещерски доктори" от съседна Гвинея, които да се борят срещу магьосниците. Джаме подозира, че леля му е починала в резултат на вещерска намеса, смятат от "Амнести интернешънъл".

 

"Вещерските доктори" заедно с полицаи, войници, разузнавачи и охранители от личната гвардия на Джаме арестували над 1000 души и ги затворили в тайни помещения. Триста от задържаните били отведени във фермата на Джаме северно от столицата, твърдят активисти на "Амнести интернешънъл".

 

По-голямата част от жертвите били държани в плен от три до пет дни. Смята се, че всички задържани вече са освободени, но много от тях са били измъчвани и се страхуват, че кампанията може да се разпространи, отбеляза "Амнести интернешънъл". Жертвите били принуждавани да пият неустановена субстанция, която предизвиквала халюцинации. Много от тях били принудени да признаят, че са магьосници. Някои от жертвите били жестоко бити, почти до смърт, се казва в изявление на организацията. (БТА)