Арестуваха мъж, канел се да взриви небостъргач в Чикаго
Арестуваха мъж, канел се да взриви небостъргач в Чикаго / снимка: БГНЕС

В САЩ е арестуван ливански гражданин, заподозрян, че се е канел да извърши няколко терористични акции в Чикаго, щата Илинойс, предаде ИТАР-ТАСС.

След неколкомесечно разследване, на 22-годишния Сами Самир Хасун са предявени обвинения, че се е опитал да задейства взривно устройство и да употреби оръжие за масово унищожаване. Това съобщи в понеделник на предварителното изслушване в съда представител на федералните власти, посочва агенцията.

Специалните служби на САЩ арестували Хасун, след като той оставил на 18 септември в централен район на Чикаго раница, в която според него имало устройство, способно да разруши множество сгради. Хасун обаче разполагал само с макет на подобно устройство, осигурен от служител на ФБР, който се представил за организатор на планирания атентат, пише БТА.

Агентът дал на ливанеца и 3 хиляди долара, уж за да финансира неговите по-нататъшни планове. По данни на следствието, неуспелият терорист смятал, например, да отрови водата в езерото Мичиган и водоснабдителната мрежа в Чикаго, където живеел, да сложи бомба в местен небостъргач, да напада полицаи и дори да убие кмета на града.