/ ThinkStock/Getty Images
Съд в Дания ще реши днес дали да остави в ареста собственик на любителска подводница, докато се води разследване дали той е отговорен за изчезването на шведска журналистка, която е била с него в подводницата, потънала вчера край бреговете на Дания, предадоха АП и ТАСС.

Датският изобретател Петер Мадсен беше арестуван вчера по предварителни обвинения в убийство, след като подводницата му "Наутилус" потъна. Той казва, че не знае къде е Ким Вал, и твърди, че я е оставил в копенхагенското пристанище няколко часа след отплаването им.

По данни на полицията Вал е тръгнала на морско пътуване с Мадсен в четвъртък вечерта. Приятелят на жената е подал сигнал снощи, че тя не се е върнала, и властите са предприели издирване, в което са се включили два хеликоптера, три кораба и няколко частни лодки. Според военноморските сили подводницата е била забелязана да плава, но после е потънала.

Мадсен казва, че е имал технически проблеми, в резултат на които подводницата потънала. Според очевидец изглеждало, че Мадсен сам е потопил подводницата.
БТА