Арестуваха испански таен агент, предавал поверителни информации на Москва?
Арестуваха испански таен агент, предавал поверителни информации на Москва? / netinfo

Бивш испански таен агент е бил арестуван по подозрение, че е предавал поверителни информации на чуждо разузнаване, заяви шефът на испанското контраразузнаване - Испански център за разузнаване (ИЦР) Алберто Саис, цитиран от Франс прес и АП.

Арестуваният агент Роберто Флорес Гарсия е работил в ИЦР. В периода декември 2001 - февруари 2004 г. той е предавал поверителните информации на разузнаването на чужда държава. Алберто Саис не уточни коя е държавата..

Според испанското радио "Кадена сер" става дума за Русия.

Бившият испански контраразузнавач е бил задържан в понеделник в Тенерифе на Канарските острови. Предадените от него поверителни информации не накърняват интересите на испанската национална сигурност, нито тази на НАТО и ЕС, увери Алберто Саис. Но по думите му случаят е без прецедент в историята на испанските разузнавателни служби.

Гарсия е предавал срещу заплащане данни за самоличността на десетки агенти, както и сведения за процедурите, вътрешната структура и операциите на испанското контраразузнаване. Разследването срещу двойния агент е започнало през юли 2005 г., като едва преди три седмици следствените материали са били предадени на прокуратурата, съобщи шефът на испанското контраразузнаване.

АП посочва, че ако се окаже вярно, че Гарсия е работил именно за Москва, това разкритие ще стане втори източник на напрежение между Русия и Западна Европа.

Понастоящем Русия е в обтегнати отношения с Великобритания заради убийството в Лондон на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, отровен с радиоактивното вещество полоний-210.

Според британската прокуратура Литвиненко е бил убит от друг бивш офицер от КГБ и настоящ бизнесмен Александър Луговой, когото Москва отказва да екстрадира във Великобритания.