Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock
Хърватският гражданин Г. Б. (38), за когото се твърди, че е лидер на престъпния клан Бркови и за когото Испания издаде международна заповед за арест по подозрение в трафик на наркотици и пране на пари за една от най-големите престъпни групи, действащи в Гранада, е арестуван в Белград и то в голяма международна акция наречена "Задар", съобщи „Телеграф“.

Както съобщават испанските медии, той е заподозрян в транспортирането на големи количества наркотици, средно над 100 килограма, от Гранада до Централна Европа.

„Б., чийто прякор е Брка, не е криминално проявен е живеел в луксозна къща в Марбея със съпругата си, също хърватка, която се занимава с естетична медицина. Арестуваният винаги е имал бодигардове и те са били сръбски граждани“, съобщават испанските медии.

Според сведенията Б. е сътрудничил на престъпни групи от Гранада и се е преместил в Марбея, за да бъде в пряк контакт с три клана, които нямат връзка помежду си, но от всички тях е набавял наркотици, за да ги транспортира.

„Свързвал се е директно с производителите на хашиш и марихуана, те са му правили "разсадници", отглеждали са наркотика и той го е изпращал в други европейски страни в камиони за международен транспорт, скрити в двойно дъно или маскирани като легална стока“, твърдят от полицията.

Испанската полиция е започнала да следи заподозрения през януари миналата година.

„Той беше проследен чак до луксозната вила в Пуерто Банус, където живееше в Марбея. Проверяващите записали, че няколко минути по-рано на паркинга той се срещнал с един от ръководителите на местната група. Същият местен шеф на наркогрупата е бил обискиран на 29 септември в хотелската му стая и у него е открита пушка, а в друга стая саксии, използвани за отглеждане на марихуана в плантации“, твърди полицейското изявление.

В същия ден, както било установено, Б. е напуснал Испания, като по време на издирването му полицията претърсила 26 сгради в Гранада и Марбея. В претърсването са участвали 300 членове на Гражданската гвардия, които са арестували 37 души и са иззели повече от 350 килограма марихуана и 65 килограма хашиш, както и огнестрелни оръжия, скъпи коли и бижута, както и повече от 325 000 евро в брой.

„За Г. Б. е издадена международна заповед за арест, както и искане за екстрадиция. Хърватската и сръбската полиция се включиха в акцията, в сътрудничество с Европол. Агентите направиха всичко, за да разберат къде се крие Брка, но той дълго време ги изпреварваше, тъй като сменяше адреси и постоянно пътуваше между Хърватия и Сърбия. Международното сътрудничество обаче даде плод на 13 януари, когато Г. Б. е арестуван в Сърбия и започна процедурата по екстрадирането му в Испания“, разкриват медиите. 
БГНЕС