Арестуваха губернатора на Сахалин за получаване на подкуп от $5.6 млн.
Арестуваха губернатора на Сахалин за получаване на подкуп от $5.6 млн. / Thinkstock/Getty Images

Губернаторът на руския остров Сахалин Александър Хорошавин беше арестуван вчера в Москва по подозрение в получаване на подкуп в размер на 5,6 милиона долара, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Арестът беше извършен няколко часа след като Следственият комитет на Русия, който докладва директно на президента Владимир Путин, заяви, че при обиск на жилищата му, включително едно в Москва, са били открити големи парични суми, бижута, скъпи часовници и телефони. Московски съд разпореди Хорошавин да бъде задържан в ареста до 27 април.

"Самият факт, че е образувано дело срещу толкова високопоставен ръководител потвърждава решимостта на държавата да се бори с корупцията", се посочва в изявление на Следствения комитет. До десет дни се очаква да бъде предявено официално обвинение срещу губернатора.

Нито добрите икономически показатели на далекоизточната Сахалинска област, нито липсата на публични конфликти в региона можаха да спасят от неприятности местния губернатор Александър Хорошавин, констатира руският в. "Комерсант".

Според източник на "Комерсант" в администрацията на руския държавен глава във вторник следствието и Федералната служба за сигурност (ФСС) са информирали ведомството за подозренията срещу губернатора, след което Владимир Путин разрешил "операцията". Вчера шефът на ФСС Александър Бортников, който много рядко общува с медиите, обясни пред журналисти, че Хорошавин е задържан във връзка с подозрения в корупция, посочва вестникът. Упреците към сахалинския лидер не са отскоро, напомня той сигнал на пропутинското обществено движение Общоруски народен фронт - преди повече от година лидерът му Александър Бречалов разказал на Путин, че Хорошавин похарчил за "подобряване на губернаторския имидж" 680 милиона рубли (9,86 милиона евро). Дори покровителите на Хорошавин не го отърваха от арест, пише изданието и цитира политолога Алексей Макаркин, според когото губернаторът е "протеже на (петролната корпорация) "Роснефт", с чийто президент Игор Сечин "общува не само формално - те обсъждат и производствените, и социалните въпроси на региона".

Източник, близък до "Роснефт", обаче уточнява, че Хорошавин не е от "най-приближения екип" на Сечин. Това е вторият случай на задържан действащ губернатор в Русия - през май 2006 г. бе арестуван главата на Ненецкия автономен окръг Алексей Баринов, уволнен впоследствие от президента, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Хорошавин всъщност бе човек на бившия президент на "Роснефт" Сергей Богданчиков, контролирал де факто сахалинския регион, твърди всекидневникът. Негов източник обаче не вярва арестът да е свързан с конфликт между "Роснефт" и "Газпром". По думите му, "се демонстрира жестокост: федералният център показва, че в момент на криза ръката му няма да трепне".

Бивш служител от кремълския апарат заявява, че Хорошавин е бил в конфликт с първия зам.-шеф на администрацията Вячеслав Володин, който се обявил срещу желанието му да бъде преизбран предсрочно.

Източник на "РБК дейли", близък до Кремъл, предлага версията, че влиятелни лобисти в Москва не са допуснали предсрочното преизбиране на сахалинския губернатор. Според него, най-голям интерес Хорошавин да бъде отстранен има вицепремиерът Юрий Трутнев, пълномощник за Далечния изток.

Сахалин спада към "голямата четворка" на руските петролногазови региони. В три местни автономни окръга неотдавна бяха отменени преките избори на губернатор и сега тамошните депутати ще избират между кандидати, предложени от президента на Русия. В днешните кризисни времена борбата за петролногазовите региони се изостри, изтъква аналитикът Михаил Виноградов.

Източник: БТА