Арестуваха французин, планирал самоубийствен атентат в Барселона
Арестуваха французин, планирал самоубийствен атентат в Барселона / снимка: БГНЕС
Френски гражданин, който е бил арестуван в неделя в Испания с експлозиви в колата си, е планирал самоубийствен атентат в Барселона. Това съобщиха снощи от испанските служби за сигурност, предаде Ройтерс.

Според източници от службите 30-годишният Муле Абел казал на полицията, че искал да осъществи атаката заради нещастна любов. Но в планираните негови действия може да има и ислямистки мотив, защото в колата му имало екземпляр от Корана, а тялото на заподозрения било обезкосмено.

По думите на Абел той щяла да влезе с колата си, натоварена с взрив и две бутилки бутанов газ, в обществена сграда, където да я взриви отвътре.

Според представител на съдебните власти арестуваният е подложен на психологически тестове. Вътрешното министерство на Испания не може да потвърди тези твърдения. Няма коментар и от барселонската полиция, посочва Ройтерс.

Агенцията добавя, че Муле Абел е бил задържан в Хирона, край испанско-френската граница. Намерените в колата му експлозиви били достатъчни, за да предизвикат голям взрив и пожар. Впоследствие е бил извършен обиск в дома на арестувания в Североизточна Франция, на около 1000 км от мястото на ареста.