Арестуваха един от най-високопоставените талибански лидери
Арестуваха един от най-високопоставените талибански лидери / netinfo

Третият по ранг лидер на талибаните е бил арестуван в понеделник вечерта в югозападния пакистански град Кета. Това съобщиха служител на пакистанските сили за сигурност и представители на талибаните, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пакистанското правителство не потвърди информацията.

Арестуваният молла Обайдула Ахунд е бил министър на отбраната при управлението на талибаните в Афганистан. Той бил задържан заедно с още четирима други заподозрени при обиск в апартамент в Кета.

Това е първият арест в Пакистан на високопоставен представител на талибаните, отбелязва Ройтерс. Хиляди бойци на афганистанското ислямистко движение избягаха в съседната държава, след като талибаните бяха свалени от власт в края на

2001 г. от водените от Съединените щати сили на международната коалиция.

Арестът на Ахунд съвпадна с призивите на американски сенатори и от Републиканската, и от Демократическата партия, към администрацията на президента Джордж Буш да обмисли варианти за нанасяне на военни удари срещу лагери на талибаните на пакистанска територия, ако пакистанските власти сами не предприемат подобни действия. Американски военни признаха пред сенатска комисия, че американските сили по източната граница на Афганистан редовно стрелят по талибани и ги преследват на пакистанска територия.

Пакистанският посланик в Съединените щати Мохмуд Али Дурани предупреди, че натискът на Вашингтон върху страната му, включително заплахите на Конгреса да отреже милиарди долари помощи, могат да дестабилизират Пакистан и дори да доведат до падането от власт на президента Первез Мушараф.