/ iStock/Getty Images
Двама души са арестувани в Тайланд за разпространение на фалшиви новини, свързани с епидемията от коронавирус.

С други четирима полицията е провела възпитателни беседи, съобщава интернет-изданието „Nation со”, като се позовава на информация от Министерството на цифровата икономика и цифровото общество на Тайланд.

Министерството следи стриктно за появата на фалшиви новини в социалните мрежи и интернет-страниците особено когато те засягат въпроса с разпространението на коронавируса.

Круизен кораб с 6 000 пътници е блокиран в Италия заради двама души със симптоми на вирус

Министерството работи срещу фалшивите новини посредством включения в структурата му Център за борба с фалшивите новини, който е в тясно сътрудничество с полицейското управление за борба с престъпленията в областта на технологиите.

Съобщава се, че към момента в страната са открити 15 източника на фалшиви новини, разпространяващи невярна информация за вируса с помощта на социалните мрежи и интернет-сайтове.

Следствието е установило, че 6 от тези източници са в нарушение на Закона за компютърните престъпления на Тайланд - въвеждане в компютърната система на информация, която може да нанесе вреда на националната сигурност, обществения ред или да предизвика паника в обществото.

Задържани са 6 души, като двама от тях са с повдигнати обвинения, а останалите са освободени след възпитателна беседа, тъй като действията им не са били преднамерени.

Първи случаи на зараза с коронавирус в Индия и Филипините

Разследването по дела за фалшиви новини е трудно, тъй като престъпниците най-често се регистрират в мрежата с измислени имена, а някои ползват и интернет-платформи, регистрирани и IP-адреси от чужбина.

През последните седмици в социалните мрежи в Тайланд се разпространяват панически изявления за по-голям брой заболели и починали от коронавируса, отколкото са обявените от правителствените източници.
БГНЕС