Арестуваха двама кубински войници, искали да отвлекат самолет
Арестуваха двама кубински войници, искали да отвлекат самолет / netinfo

Двамата кубински войници, които бяха арестувани вчера на международното летище в Хавана, възнамерявали да отвлекат самолет за Съединените щати, съобщи кубинското вътрешно министерство, цитирано от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Двамата военнослужещи, които са избягали от базата си, отвлекли автобус с пътници, насочили го към летището и завзели празен пътнически самолет. Те убили един от заложниците си - майор от армията, който се опитал да им попречи, преди да бъдат арестувани от силите за сигурност.

Двамата войници избягали от базата си в неделя, като откраднали два автомата "Калашников". Те простреляли един войник и ранили друг при бягството си.

Бегълците бяха обявени за издирване от властите. Заедно с тях е имало още един военнослужещ, който обаче бил заловен по-рано.

Куба обвини Съединените щати, че носят отговорност за опита за отвличане. Според Хавана причина за инцидента е политиката на Вашингтгон, насърчаваща кубинците да бягат в САЩ. "Отговорността за тези нови убийства лежи върху американските власти. Това е още едно допълние към дългия списък от терористични действия, на които Куба е жертва от близо половин век", се казва в изявление на правителството.

Въоръжените отвличания са рядко явление в Куба, отбелязва Ройтерс. През март 2003 г. два пътнически самолета, извършващи вътрешни полети, бяха отвлечени и отклонени за Кий Уест, Флорида. Месец след това трима мъже, които отвлякоха ферибот от Хавана с цел да прекосят Флоридския пролив, бяха екзекутирани чрез разстрел.