Арестуваха двама души за планиран атентат срещу датски вестник
Арестуваха двама души за планиран атентат срещу датски вестник / снимкa: БГНЕС

Властите в Чикаго обвиниха двама мъже в заговор за нападение срещу датския вестник "Юландс постен", който през 2005 г. публикува карикатури на пророка Мохамед, съобщи Ройтерс.

Властите в САЩ обвиниха в терористичен заговор американеца Дейвид Хедли, който по-рано тази година заминал за Дания, за да набележи потенциални мишени. Хедли бил арестуван на 3 октомври, когато възнамерявал да отпътува от Чикаго за Пакистан, за да обсъди плана със свои съучастници.

На 18 октомври в Чикаго бил арестуван и канадският гражданин Тахаур Хюсейн Рана по обвинение, че помогнал на Хедли да пътува зад граница и обсъждал с него потенциалните мишени.

Дейността на двамата не е заплаха за района на Чикаго и арестът им няма връзка с други случаи в Ню Йорк, Илинойс, Тексас и Бостън, заяви министерството на правосъдието, пише БТА.

Карикатурите в "Юландс постен", изобразяващи пророка Мохамед с бомба в тюрбана, предизвикаха яростни протести на мюсюлмани по целия свят.   

През 2006 г. повторното публикуване на рисунките в няколко вестника предизвика нова вълна от недоволство в редица мюсюлмански страни, което принуди "Юландс постен" да се извини, въпреки че датското правителство защити правото на свобода на словото.