/ iStock/Getty Images
Британски и белгийски служители на реда съобщиха, че са арестували трима души, заподозрени в участие в мрежа за контрабанда на хора от Албания.

Белгийската федерална полиция задържа двама мъже на 34 и 44 години от Бейсингстоук в Южна Англия в крайбрежния град Ньовпоорт рано в неделя заедно с 12 мигранти, за които се предполага, че са албанци.

По-късно Националната агенция за борба с престъпността (NCA) арестува трети мъж в Ейлсбъри, също в Южна Англия, по подозрение в подпомагане на незаконна имиграция.

Смята се, че албанските престъпни групи са сред основните участници в трафика на мигранти през Ламанша към Великобритания от Северна Европа.

Според статистиката на британското правителство гражданите на Албания представляват най-голямата група, която извършва пресичането с малки лодки.

Правителството в Лондон обеща да ускори извеждането на албанците, които са влезли незаконно в страната.

Командирът на клона на NCA Колин Уилямс заяви: "Смятаме, че тази операция е разбила предполагаема организирана престъпна група, занимаваща се с нелегално вкарване на хора в Обединеното кралство."

Борбата с контрабандата на хора е "абсолютен приоритет" и похвали сътрудничеството с Великобритания и европейските партньори, заяви Белгийският прокурор Франк Деместер.

Пресичането на Ламанша с малки лодки се превърна в политическо главоболие за министрите на Великобритания, които се зарекоха, че Брекзит ще доведе до по-строг имиграционен контрол.

Броят им е достигнал рекордни нива, което води до забавяне на молбите за убежище и увеличава разходите по отношение на жилищното настаняване и други социални услуги.

NCA заяви, че има повече от 60 "живи" разследвания на мрежи или лица от "най-високото ниво" на организираната имиграционна престъпност или трафика на хора. Много от тях са базирани в чужбина.
БГНЕС